Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Natalia Gucwa anna janikowska janikowska (2590 niezalogowanych)
18 Postów
Wiking
Zapomniałam napisać że córki mają 2 i 4 lata.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
ag90 napisał:
Wszędzie jest inaczej ja mam koło siebie trzy przedszkola, poszłam pytałam i wszędzie dostałam odpowiedź że wszystko zależy od komuny i tam muszę złożyć wniosek

na pyt jakie inne procedury, prywatne czyli płacisz i jesteś przyjęty ...

Co Ty opowiadasz?
Takie zasady ( płacisz i cię przyjmują) panują w PL a nie tu.
Tutaj niezależnie czy to prywatne czy z komuny płacisz 2300, czasem dopłacasz coś do ciepłych posiłków np.
Zasady przyjmowania dzieci w obu rodzajach przedszkoli są takie same. W przedszkolach prywatnych też są listy oczekujących i jest kolejka, nic z pieniędzmi nie ma to wspólnego ( ani z naszym polskim pojęciem przedszkola prywatnego )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów
Początkujący
A ja Ci radze i to z mojego doswiadczenia profilaktycznie mozesz pochodzic po przedszkolach ale w wiekszosci uslyszysz pewnie to co ja ze to kommuna decyduje nie oni, chodz co dziennie co 2 dzien do kommuny i tam sie pytaj. ja sie w lipcu niespodzieanie przeprowadzilam i w ciagu 2 tygodni moja corcia dostala sie do przedszkola, ma 2 latka skonczone, panie w kommunie na poczatku mowily ze trzeba czekac podaly jedynie przedszkola w ktorych moge miec najwieksze szanse itp a pewnego dnia jak poszlam sie pytac pani wziela i przegladala listy przedszkoli z iloscia dzieci i sie okazalo ze 1 dziecko rezygnuje i moja mala na to miejsce wepchali, i za 2 dni mala byla w przedszkolu
I nie stety doradze nie mysl ze bedziesz miala przedszkole pod nosem jezeli naprwade chcesz poscic dziecko do przedszkola. Ja mam 10 min samochodem ale jestem bardzo zadowolona, przedszkole ma obok las- prawie codziennie spacery, wspinaczki, nie daleko jest mala plaza - maja tam ogniska, ze przedszkole lezy nad zatoka to maja swoj jachcik wiec jak jest pogoda wyplywaja na morze, lowia rybki, maja co robic, a tak jak mam podnosem przedszkole to jak widze te dzieci jak spaceruja ciagle dookola tych domow to mi sie zal robi, nie maja zbyt duzo urozmaicenia
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Beata M
(aga113)
Wiking
Bardzo ale to bardzo dziekuje za odpowiedzi, naprawde bardzo nam pomogliscie w tym dosc trudnym temacie. Aniu, my tez sie przeprowadzilismy i przedszkole na ktorym na zalezy bardzo jest usytuowane w lesie w naprawde pieknej i cichej okolicy kolo naszego domu. wiec ruszamy do komuny i zalatwiamy. BARDZO BARDZO DZIEKUJEMY
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
Nowicjusz
A jak jest w przedszkolu komunalnym z opłatami? Są jakieś? Bo nie mam pojęcia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
626 Postów
Karol Pitek
(karol3)